slo / eng
   
   
   
   
   
   
   
   
  2011-2013 2007-2010 2005-2006 2000-2004  
       
  2013 Stran v izdelavi.  
 

.:: November 2013 ::.
Rick Simpson v Art središču
25. november - 2. december
V Art središču smo gostili kanadčana Ricka Simpsona, svetovno znanega zagovornika uporabe konoplje v medicinske namene. V času gostovanja v Sloveniji se je udeležil okroglih miz in predavanj o medicinski konoplji (Maribor, Ljubljana), kjer je predstavil svojo zgodbo o odkritju čudežnega zdravila - olja iz konopljine smole - ter se srečal s številnimi obolelimi za rakom. Prav tako smo v Art središču gostili tudi srečanje s pobudniki akcije zbiranja podpisov v podporo Zakonu o konoplji SKSK ter številne novinarje različnih slovenskih medijev.

Več o Ricku Simpsonu si lahko preberete na njegovi spletni strani Phoenix Tears
oz. na naslednjih povezavah:
Članek v časopisu Delo, članek v reviji Jana, članek v Vestniku
24ur - 1. prispevek, 2. prispevek
Val 202, Oddaja Nedeljski gost


.::
Avgust 2013 ::.
Ecotopia Biketour 2013 v Art središču
12. -14. avgust, Središče/Szerdahely

V Art središču bomo gostili Ecotopia Biketour 2013, ki bodo v Središču/Szerdahely naredili prvi postanek v Sloveniji. Ecotopijci so bili v Art središču že leta 2006. Tokratni ekipi bomo predstavili projekt Art središča, izdelali visoko gredo, popravljali kolesa Art središča in nadaljevali z izolacijo rezidenčne stavbe. Bravo mi!

In kaj je pravzaprav tale Ecotopia Biketour?
'Ecotopia Biketour je eko-mobilna DIY ('naredi sam') skupnost, ki že več kot 20 let na različnih koncih Evrope prakticira aspekte aktivizma, alternativne načine organiziranja in trajnostnega življenja. Ecotopia Biketour je za vse, ki jih zanima DIY, okoljevarstvo, aktivizem, skupnostno življenje in ekperimentalno učenje - preko kultur, izzivov in medsebojnih odnosov.''

Več o Ecotopia Biketour...
Poglej naš mini blog za kratko poročilo...


.::
Junij 2013 ::.
7. Dan Eko vasi
15. - 16. junij

Že tradicionalni pomladni Dan ekovasi se tokrat seli čisto na drugi konec Slovenije, v Prekmurje. Sobotni del praznika življenja in sonaravnosti bo potekal po metodi Odprti prostor in bo nudil nepredvidljiv, a zelo širok spekter uporabnih znanj in veščin ter obilo zabave!

V nedeljo bomo nadaljevali z bliskovito permakulturno delovno akcijo, obiskom eko-socialne kmetije Korenika in drugih lokalnih zanimivosti.

Informacije in prijave: www.ekovas.si
Organizira: Zavod Ekovas in Art središče

Več o dogodku si lahko pogledate na našem blogu...


.::
Maj 2013 ::.
Ogled Art središča vaščanov iz Domanjševcev/Domonkosfa
18. maj
Vaščani iz Domanjševcev/Domonkosfa so se v okviru vsakoletnega tradicionalnega pohoda tokrat ustavili tudi v Art središču, kjer so si ogledali prostore, vrt in okolico kompleksa... ter na koncu tudi izmenjali semena.


 

 

 


 

 
       
  2012    
  .:: November 2012 ::.
ENCOD v Art središču
8. november, Središče

 
  .:: April 2012 ::.
Delovni vikend + obisk Gillespie (Kosovo)
06.-09. april
Podaljšani praznični vikend smo v Art centru preživeli delovno - čistili gozd, pripravljali drva in vezali veje. Hvala vsem: Chish, Simona, Tomaž, Ivana (še posebej hvala za super fotke!), Maja, Dragan in ekipi Gillespie ter društvu Mozaik za izposojo opreme!
 
  2011    
  Brainstorm 04/11 - GLASIR II: Sestanek projektne ekipe
V Art središču bo potekal sestanek in pa brainstorming v zvezi s projektom Art središča, ki smo ga skupaj s partnerji prijavili na razpis Švicarski prispevek.
 
  Mavrične družine; 13. -15. oktober
Mednarodni team (Nemčija, Švedska, Slovenija) za primerjalno raziskavo s področja homofobično motiviranega nasilja nad otroci iz mavričnih družin v šolah, bo v Art središču gost tridnevnega rednega delovnega sestanka, tokrat zadnjega v nizu leto in pol trajajočega dela, pred zaključno konferenco, ki jo raziskovalke pripravljajo v začetku decembra v Berlinu. Vabljene/i k obisku spletne strani projekta, ki je financiran iz evropskega programa Daphne.
Več o projektu:
http://www.gender.hu-berlin.de/rainbowchildren
 
  Festival »Zbüjdi se!« 15.-19.08.; 17.08. dan v Art središču
"Festival »Zbüjdi se!« je namenjen kvalitetnemu preživljanju prostega časa mladostnikov, mladih in tudi starejših generacij med poletnimi počitnicami s poudarkom na vključevanju tistih z manj priložnostmi. Zaradi nepoznavanja drugačnosti in družbenih skupin s posebnimi potrebami je širša družba prežeta s stereotipi, predsodki in drugimi nazori, ki vodijo v izključevanja. Naš cilj je razbiti te stigme in stereotipe in že v rani mladosti razviti občutke za razumevanje raznolikosti tako, da mlade preko športnih iger, delavnic in družabnih dogodkov pospremimo v fizično in socialno interakcijo z ljudmi, ki so kakorkoli gibalno, senzorno ali čustveno ovirani, imajo motnje v duševnem razvoju ali zdravju in ljudmi, ki si nenamerno ali namerno izberejo drugačen slog življenja od tistega, ki bi naj v družbi veljal za splošno sprejemljivega. Ob Evropskem letu prostovoljstva 2011 bomo poseben poudarek dali tudi dvigu zavesti o prostovoljstvu kot vrednoti, koristnosti in pomembnosti za družbo."
Več o festivalu...

 

 
  Delovni vikend Socialnega Centra ROG in IWW – Nevidnih delavcev sveta;
17. – 19. junij


Tudi tretji vikend v juniju bo delaven – Art center so obiskali aktivisti Socialnega centra Rog in IWW – Nevidnih delavcev sveta.
Izvedli so plenarno refleksijo izkušenj delovanja v preteklem letu (organiziranje znotraj IWW, Socialnega centra in Roga, povezovanje v Sloveniji in transnacionalno) ter opredelili aktivnosti za prihodnost (širitev fokusa, politizacija prekernosti, Univerza za nepodredljive vede).
Glede na toso zadnji dan izvedli delavnice, katerih namen je bil umestitev začrtanih projektov na več ravneh, vse pa so tako ali drugače povezane z gradnjo aktivističnih struktur, preko katerih poteka opolnomočenje. 
  V Art središču smo gostili akustični duo Vialka (F).    
  ŠKM Ambasada Beltinci/DIM
Delovno srečanje z ekipo ŠKM Ambasade/DIM v Art središču.