slo / eng
   
   
   
   
   
   
   
   
 

Napovednik

 

 

 
 

.:: Junij - julij 2015 ::.
Otvoritev razstave
Mariëtte van Duin (Nizozemska): Čas je bil sedaj

20. junij 2015 ob 19.00
Grad Grad, Krajinski park Goričko

Vljudno vas vabimo na otvoritev razstave na gradu Grad na Goričkem, ki bo v soboto 20. junija 2015 ob 19. uri. Razstava bo odprta do 7. julija 2015.

Se vidimo tam!

  
 

Novice o Art središču

 

 

 
 

.::Artist in Residency ::.

Mariëtte van Duin (Nizozemska)
4. maj - 19. junij 2015

Mariëtte van Duin (Nizozemska) deluje projektno kot umetnica, scenografka in režiserka. Oblikuje in ustvarja odrske postavitve in kostume za gledališca in v javnih prostorih, poleg tega pa se ukvarja tudi s slikarstvom.

Njeno gostovanje je omogocila nizozemska platforma množicnega financiranja v kreativnem sektorju
Voordekunst (Za umetnost). Umetnica je svoj projekt predstavila s kratkim video delom, objavljenem
na spletni platformi, kjer so bili obiskovalci strani povabljeni k sonanciranju in podpori predlaganega
projekta. Množično financiranje in donatorji so tako postali pomemben del, saj je umetnica v zameno
za finančno podoporo zanje naredila majhna in večja umetniška dela.

Avtorica se ukvarja predvsem s konfrontacijo sreče in melanholije - kostumi, barvna svetila, glasba, konfeti, vrtiljaki in igrišča izgubljena v ozračju rje, umazanije in revščine. Karakteristika njenih del so figure, ki so izvzete iz svojega okolja in s tem tudi ločene od samih sebe. Tudi pogled drugega, ki nas opazuje, in naše lastno kritično oko kateremu nič ne more uiti ter občinstvo, ki opazuje in je hkrati opazovano.

S projektom je umetnica želela ugotoviti, kaj jo tako privlači v Sloveniji – iskala je elemente in vzdušje držav bivše Jugoslavije, ki so prisotni v skoraj vsem njenem ustvarjanju. Na bolšjih sejmih je zato zbirala stare fotografije, oblačila in predmete ljudi ter fotografirala vse, kar jo je navdihovalo. Zbrani material je tako postal osnova, iz katere je oblikovala serijo dnevniških skic, slik, zemljevidov in fotografij.

www.mariettevanduin.nl
www.voordekunst.nl

  
 

Permakultura

Tudi v letu 2015 bomo v Art središču eksperimentirali z ekološko pridelavo vrtnin po principu 'lasagna gardening' in pa izgradili nove visoke grede. Ob začetku sezone smo pripravili nove načrte, saj bomo vrt tudi letos ponovno preuredili na podlagi novih izkušenj, načrtovan je novi vrt z leseno konstrukcijo, ki bo nosila mrežo proti toči. Letos novo še: slamnate grede za pridelavo krompirja ter 8 novih visokih permakulturnih gred.

Več si preberite na našem mini blogu.

Serija permakulturnih delavnic
Julij-September
Več o delavnicah kmalu...

Vabimo vas, da nam pomagate pri zbiranju plastenk, konzerv in steklenic za naše eko-art projekte.

Pridružite se nam na eko delavnicah (lasagna gardening, sajenje, izgradnja kompostnika, reciklaža odpadnih materialov, zeliščarstvo, eko-kuhanje, izdelava ekoloških čistil, postavitev ograje za zaščito pred divjadjo, ... ) in se naučite nekaj novega ali pa si poglejte informacije na našem mini blogu!

 
 
 

Knjižnica

Nove pridobitve:

Lučka Zorko: Božji delec (Zavod Droplja, 2013)
Nevenka Miklič: Ideali (Zavod Droplja, 2013)
Štefan Titan: Venera v mnogih očeh (Zavod Droplja, 2013)
Tomo Podstenšek: Vožnja s črnim kolesom (Zavod Droplja, 2013)
+
Marjan Gumilar: Organizmi (Galerija Murska Sobota, 2009)
Ana Sluga (Galerija Miklova hiša, 2011)

HVALA vsem darovalcem gradiv za knjižnico Art središča (ker smo verjetno koga pozabili, se opravičujemo - spomnite nas!): Marjan Gumilar, Lučka Zorko - Zavod Droplja, Bojan Radej, Jela Krečič, Stripburger, Mirovni inštitut, Časopis za kritiko znanosti, KUD Mreža, Radio Študent, Založba Beletrina, KID Kibla, Filozofska Fakulteta UL - Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Društvo Apokalipsa, ACT, Rhiannon Davies, Bogdan Mrovlje, Marta Gregorčič, Martin, Ana in Zdravko Pravdič, Ludvik Jonaš, Maja Kohek in Samuel Friškič, Space Gallery (Slovaška), MKKBK, Darja Zaviršek, Urad RS za Mladino, Vlado Kreslin, Taja Kramberger, Drago Braco Rotar, Dragan Vuković, Gillespie, Ivana Armanini, Mojca Kaučič, Domen Rupnik, Aleš Praprotnik, Vita Žgur...

Na tem mestu vabimo vse, ki imate kakšno knjigo odveč ali pa se vam zdi smiselno, da je na voljo pri nas, kontaktirajte nas - veseli bomo vsake nove pridobitve.

 

 
 

Prostovoljno delo / Potrebujemo pomoč

 

 

 
 

Workaway
Art središče se je pridružilo svetovni mreži Workaway - portalu, s pomočjo katerega različne organizacije in posamezniki nudijo ali iščejo pomoč. Več o portalu in priložnostih si lahko preberete tu.

EVS v Art središču
Vse, ki vas zanima EVS vabimo, da nas kontaktirate na naš e-mail. Nov program EVS v Art središču se se je začel maja 2012, ko smo prejeli status sprejemajoče in pošiljajoče organizacije za EVS.

 


 
 

Zgodilo se je...